Jest rewelacyjnym źródłem białka, dzięki czemu stała się jednym z najważniejszych składników, na jakich bazuje dieta wegetariańska. Ciekawy smak oraz spora wartość odżywcza sprawiają jednak, że po przepisy na dania z jej udziałem sięgają też mięsożercy. Soja może odgrywać ważną rolę w menu każdego z nas. Dlaczego warto po nią sięgać? Odpowiedzi udzieli nam sklep dla diabetyków idiabetyk.pl
.
Soja i jej wartość odżywcza
Dieta, w której ta roślina strączkowa będzie się pojawiała regularnie, każdemu z nas wyjdzie na dobre. Po soję warto sięgać jako po dobre źródło roślinnego białka, choć w istocie dostarcza nam ona jeszcze wielu innych składników odżywczych, niezbędnych naszym organizmom do prawidłowej pracy. Nasiona soi to moc potasu, wapnia, fosforu i żelaza. Znajdziemy tu również witaminę E oraz witaminy z grupy B.
W jaki sposób soja wpływa na nasz organizm?
Regularne sięganie po tę roślinę strączkową pomoże nam w walce z licznymi przypadłościami. Jakimi? Wiadomo, że soja jest naszym naturalnym sojusznikiem w walce ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu, pomaga nam też utrzymać w dobrej formie serce. Sięganie po soję pomaga diabetykom, w przypadku których bardzo ważną sprawą staje się utrzymanie odpowiedniego stężenia cukru we krwi, oraz dla dojrzałych kobiet, dla których nasiona soi stają się naturalnym wsparciem przy problemach z menopauzą. Po soje warto też sięgać ze względu na kości. Badania wykazują, że dieta z udziałem tej rośliny strączkowej ma bardzo dobry wpływ na BMD – gęstość mineralną kości.
Soja w naszej kuchni
Znane są coraz ciekawsze i coraz bardziej zróżnicowane przepisy na potrawy z soją jako jednym z głównych składników. Dla miłośników diety wegetariańskiej, jest ona podstawowym składnikiem jarskich kotletów. Z soi powstają też tak ważne składniki wegańskiego menu, jak mleko sojowe oraz tofu. Soja jest też dobrym dodatkiem do gęstych i pożywnych zup, można z niej sporządzać również wyborne pasty i sałatki. Możliwości wykorzystania tej rośliny w kuchni są nieograniczone, a jedyną granicą staje się granica naszej wyobraźni.
Dania, w których soja odgrywa główną rolę, mogą nas zaskakiwać wybornym smakiem oraz ogromną wartością odżywczą. Warto po nie sięgać regularnie, gdyż ta niepozorna roślina strączkowa ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie.