Zupa z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym (wegan)

© glutenfreeschool.com

Jestem wielką fanką dyni, odkąd odkryłam ją kilka lat temu. W moim rodzinnym domu jadało się ją rzadko i tylko w postaci kostek w occie. Teraz z utęsknieniem czekam na jesień, bo jest to czas, kiedy mogę przygotowywać ją na różne sposoby.

Jak pisałam w innym poście dynia jest wspaniałym lekkostrawnym i niskokalorycznym warzywem, o delikatnym smaku, dzięki czemu świetnie smakuje w zupach, różnego rodzaju gulaszach, curry czy sałatkach. Dziś chciałam podzielić się przepisem na rozgrzewającą zupę z pieczonej dyni z imbirem, gałką muszkatołową i pestkami dyni.

Dynię do tego przepisu można także ugotować od razu w bulionie, jednak pieczona ma inny smak, a ponadto łatwiej ją przygotować, gdyż do pieczenia nie trzeba jej obierać ze skóry (a czasem to naprawdę ciężka sprawa).

Jeśli pieczecie dynię, możecie od razu upiec jej więcej – będzie wspaniałym dodatkiem do sałatki lub makaronu.

Na 4 porcje zupy:

  • 1 średnia dynia, np. hokkaido (ok. 600-700g),
  • 1 ziemniak,
  • 2 marchewki,
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego,
  • puszka mleka kokosowego (400 ml), może być light,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub więcej),
  • 1-2 łyżeczki startego korzenia imbiru (może być suszony – wtedy wystarczy 1 łyżeczka), można dać mniej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz,
  • do posypania: kilka łyżek pestek dyni, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki, oliwa lub inny olej tłoczony na zimno (np. z pestek dyni).

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy na spore kawałki (kostka 3cm) i układamy na blaszce skórą do dołu. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka.

Do garnka wlewamy bulion warzywny (może być przygotowany z dobrej jakości kostki warzywnej BIO – wystarczy jedna kostka), wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaka, gotujemy do miękkości.

Upieczoną i lekko ostudzoną dynię obieramy ze skóry (miąższ najwygodniej wyjmować łyżką) i przekładamy do wywaru. Dodajemy mleko kokosowe,  doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem, całość zagotowujemy. Gotową zupę blendujemy na gładki krem.

Podajemy posypane pestkami dyni, natką pietruszki i odrobiną oliwy.

Smacznego!

© glutenfreeschool.com

 

Zdjęcie: © glutenfreeschool.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ