Zupa kalafiorowa z karmelizowanym jabłkiem i orzechami laskowymi (wegan)

© vegetariantimes.com/Cauliflower_Soup_with_Caramelized_Apples_and_Hazelnuts

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 dużej cebuli pokrojonej w krążki,
  • 1 ząbek czosnku (zgnieciony),
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1/2 dużego kalafiora pokrojonego w kawałki (ew. 1 mały),
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone na małe kawałki,
  • 1 łyżka cukru do skarmelizowania jabłka,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki uprażonych i grubo posiekanych orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Jedną łyżkę oliwy rozgrzać w garnku, dodać cebulę, zeszklić ok. 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, nasiona kolendry i chwilę dusić. Dodać bulion, wodę i kalafiora, zagotować, a następnie dusić 20-25 minut do miękkości. Przestudzić i zblendować na gładki krem, ewentualnie dolać wody, jeśli zupa będzie zbyt gęsta. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone jabłko (rozłożyć kawałki jedną warstwą na dnie), posypać cukrem i smażyć 3-5 minut, aż cukier zacznie karmelizować (w międzyczasie odwrócić na drugą stronę). Posypać przyprawą curry, wymieszać i dusić jeszcze chwilę. Następnie ułożyć jabłka na talerzu do ostygnięcia tak, aby się nie posklejały.

Zupę podawać gorącą, posypaną kawałkami jabłek, orzechami i natką pietruszki.

Smacznego!

© vegetariantimes.com/Cauliflower_Soup_with_Caramelized_Apples_and_Hazelnuts

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony vegetariantimes.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ