Złote placuszki z marchewki (wege)

© taste.com.au

Składniki na 2 porcje:

  • 3 duże marchewki starte na grubej tarce,
  • 1/2 małej posiekanej cebulki (ew. więcej),
  • 1 łyżka otrębów,
  • ok. 1/2 szklanki mleka (może być też roślinne),
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np. owsianej, żytniej, orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżka natki pietruszki,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego lub greckiego (150 g),
  • olej do smażenia, np. rzepakowy, sezamowy, z pestek winogron.

W misce wymieszać warzywa, otręby, mleko, jajko, natkę pietruszki, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by ciasto dokłądnie pokryło marchewkę (jeśli jest zbyt gęste, można dodać mleka). Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką nakładać ciasto, formując płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

© taste.com.au

Zdjęcie: © taste.com.au.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ