Zimowa zupa-krem z kalafiora, pora i ziemniaka (wegan)

© makingthumeforhealth.com_Cauliflower-Potato-and-Leek-Soup

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony),
  • 1 posiekany por (biała część),
  • 1 duży pokrojony w kostkę ziemniak,
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego oleju,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1/2-1 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego, migdałowego lub kokosowego,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej do smaku,
  • świeży posiekany szczypiorek lub natka pietruszki,
  • 2-3 grzanki (tosty) z razowego chleba.

Na dużej patelni lub w płaskim garnku rozgrzać oliwę, dodać pora i czosnek, smażyć 2-3 minuty. Dodać ziemniaka, kalafiora, posypać solą i pieprzem, gotować kolejne 5 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, zagotować i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.

Trochę ostudzić, zblendować na gładką masę, dodać mleko i gałkę, dokładnie wymieszać, ew. podgrzać.

Podawać z grzanką, posypane szczypiorkiem lub natką. Można także posypać dobrej jakości startym żółtym serem.

Smacznego!

© makingthumeforhealth.com_Cauliflower-Potato-and-Leek-Soup

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony makingthymeforhealth.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ