Zimowa sałatka z zieloną soczewicą i pomarańczą (wegan)

© vegetariantimes.com/Lentil_Salad_with_Roasted_Oranges_and_Radicchio

Radiccio jest odmianą cykorii o fioletowych liściach, nazywana jest także sałatą radicchio. Znana była już w starożytności. Ze względu na swój kolor często stanowi dodatek do gotowych mieszanek sałat. Ma lekko gorzkawy smak. Dzięki tej goryczce pobudza apetyt, stymuluje system trawienny, tonizuje krew i wątrobę.

W przepisie zamiast radiccio można użyć także zwykłej cykorii lub kapusty pekińskiej.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 średnia pomarańcza,
  • 1/3 główki radiccio lub 2 główki cykorii,
  • 1 drobno posiekana szalotka lub cebulka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki suchych nasion zielonej lub brązowej soczewicy (100 g),
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego),
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty lub natki pietruszki.

Piekarnik nastawić na 200 stopni.

Pomarańczę umyć, obrać, podzielić na cząstki i dokładnie usunąć wszystkie błonki. Można pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, dodać pokrojoną radiccio, szalotkę, łyżkę oliwy, sól i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut przewracając 2-3 razy, aż pomarańcza zacznie się karmelizować.

W międzyczasie zagotować szklankę wody, dodać opłukaną soczewicę i sok pomarańczowy, zagotować i dusić do miękkości ok. 25 minut. Odcedzić soczewicę i przełożyć do miski, ale zachować pozostały z gotowania płyn, który należy pogotować jeszcze kilka minut, aż zostaną 2-3 łyżki sosu.

Soczewicę polać zredukowanym sosem, pozostałą oliwą, posypać orzechami i miętą lub natką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Podawać na ciepło samą, z kromką razowego pieczywa, ryżem lub ulubioną kaszą.

Smacznego!

© vegetariantimes.com/Lentil_Salad_with_Roasted_Oranges_and_Radicchio

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony vegetariantimes.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ