Zimowa sałatka z rukolą, awokado, marchewką i nasionami (wegan)

© helloglow.co

Składniki na 2 porcje:

  • kilka garści rukoli (najlepiej ekologicznej),
  • 1 marchewka,
  • 1/2 buraka,
  • 1/2 ogórka,
  • 1-2 posiekane szalotki,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

na dressing:

  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno,
  • 2-3 łyżki wody,
  • odrobina musztardy,
  • sól, czarny pieprz.

Wszystkie składniki sosu łączymy i odstawiamy na kilka chwil.

Warzywa dokładnie myjemy, buraka i marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub obieraczką julienne. Ogórka i awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pestki i migdały prażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż się delikatnie zrumienią.

W misce mieszamy wszystkie warzywa, polewamy sosem, posypujemy pestkami, migdałami i natką pietruszki. I vòila!

Smacznego!

© helloglow.co

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony helloglow.co.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ