Zimowa sałatka z brązowym ryżem (wegan/wege)

© www-healthyseasonalrecipes-com

Ta sałatka jest naprawdę szybka i prosta, a jeśli wykorzystacie pozostały z obiadu ryż, wyczarujecie pyszną kolację lub lunch do pracy w kilkanaście minut!

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki brązowego ryżu (100 g) ugotowanego wg tego przepisu),
  • 1 spory słodki ziemniak (batat),
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni),
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny,
  • posiekana drobno mała szalotka lub czerwona cebulka,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 4 łyżki natki pietruszki,

na dressing:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 pomarańcza – sok i 1 łyżeczka otartej z niej skórki,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, klonowego lub miodu (przepis niewegański),
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • szczypta suszonego imbiru lub kawałek świeżo startego.

Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy trochę skórki i wyciskamy z sok. Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kwadrans, a następnie odlewamy wodę.

Batata obieramy i gotujemy, najlepiej na parze, do miękkości, a następnie kroimy w większą kostkę.

W naczyniu mieszamy ryż, batata, żurawinę, orzechy i cebulkę, polewamy sosem, dodajemy pieprz, na koniec dekorując natką pietruszki i… lekka kolorowa sałatka gotowa!

Sprawdzi się świetnie jako lekki obiad, posiłek przed treningiem lub do pracy.

© www-healthyseasonalrecipes-comZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.healthyseasonalrecipes.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ