Zimowa sałatka cytrusowa z makowym dressingiem (wege/wegan)

© ahappyfooddance.com_winter-citrus-salad-poppy-seed-dressing

Ta prosta sałatka nie tylko cieszy oko kolorami, ale także zaskakuje swoim smakiem! Zwłaszcza o tej porze roku, kiedy nie ma jeszcze zbyt wielu polskich owoców.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 czerwony grejpfrut,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 czerwona pomarańcza,
  • 1 awokado,
  • garść posiekanych nerkowców (mogą być też migdały lub orzechy włoskie),
  • kilka listków mięty,

na dressing:

  • 2-3 łyżki octu jabłkowego dobrej jakości lub soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego bądź z agawy (wersja wegańska),
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka nasion maku (lub chia),
  • szczypta soli,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórek i błonek, a następnie kroimy w cienkie plastry. Na nich układamy kawałki awokado i pokruszone orzechy (można je wcześniej uprażyć). Całość polewamy sosem i dekorujemy listkami mięty. Gotowe!

© ahappyfooddance.com_winter-citrus-salad-poppy-seed-dressingZdjęcie i przepis pochodzą ze strony ahappyfooddance.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ