Zapiekany kalafior z pomidorami (wegan)

© foodnetwork.com_cauliflower with tomatoes

Jeśli szukacie przepisu na lekką, ciepłą sałatkę, to ten przepis może Wam się spodobać. Co prawda nie jest to jeszcze sezon na pomidory i kalafiora, ale czasem można zrobić wyjątek i kupić warzywo niesezonowe. Kalafiora można użyć mrożonego.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 pomidory (ok. 300 g), najlepiej malinowe lub lub 3 garście koktajlowych, daktylowych lub innych wiśniowych,
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet balsamiczny (opcjonalnie) do smaku,
  • 3-4 łyżki natki pietruszki lub kolendry.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a pomidory dzielimy na ćwiartki lub ósemki i układamy wszystko w naczyniu. Przyprawy (poza sokiem z cytryny) mieszamy z oliwą i w takiej marynacie obtaczamy warzywa.

Zapiekamy ok. 30-40 minut. Podajemy udekorowane natką lub kolendrą i ew. pokropione sokiem z cytryny lub octem. Można także dodać także prażone pestki dyni, fistaszki bez soli lub kawałki sera koziego lub owczo-koziej fety dobrej jakości (wersja wegetariańska) – otrzymamy wtedy pyszną, sycącą sałatkę.

To danie świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja lub dodatek do ryżu, kaszy czy jako sałatka do innych dań, np. z grilla.

Smacznego!

© foodnetwork.com_cauliflower with tomatoes

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.foodnetwork.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ