Wiosenny mus rabarbarowy (wege)

© www.saveur.com_fot.Todd Coleman

Rok temu pisałam o rabarbarze, sezon na to kwaśne warzywo znów się zaczyna, dlatego dziś przedstawiam przepis na delikatny mus.

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 450 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę,
  • 13 szklanki soku jabłkowego,
  • 12 szklanki ksylitolu, miodu lub brązowego cukru,
  • szczypta soli,
  • 14 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 jajka, białka oddzielone od żółtek,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Rabarbar wraz sokiem jabłkowym umieścić w rondelku, zagotować i dusić pod przykryciem, aż rabarbar zmięknie. Zblendować na gładką masę, dodając 1 łyżeczkę ksylitolu lub cukru, sól i cynamon. Dodać żółtka jajek i pozostały ksylitol, podgrzać na średnim ogniu (ale nie gotować). Mieszać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, a słodzik się rozpuści, a następnie przełożyć do miski i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z rabarbarowym kremem, a następnie z jogurtem i wanilią.

Przełożyć do pucharków, podawać schłodzone.

Smacznego!

© www.saveur.com_fot.Todd Coleman
Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony http://www.saveur.com.
Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ