Wiosenny makaron ze szparagami i zielonym groszkiem (wege)

© girlversusdough.com_spring-pea-asparagus-pasta

W sklepach pojawiły się już szparagi. Jeśli nie macie pomysłu jak je wykorzystać, to zapraszam do spróbowania tego przepisu.

Szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne, działają moczopędnie, dzięki czemu ułatwiają oczyszczanie organizmu. Zawierają m.in. potas, beta-karoten i wapń, a także korzystne dla naszego organizmu związki siarki (niezbędne dla skóry, włosów, paznokci i stawów!), którym zawdzięczają swój charakterystyczny zapach.

Więcej o szparagach oraz przepisy znajdziecie w tej zakładce.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, np. rurek, świderków lub większych muszli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2-3 szalotki lub mała posiekana cebulka,
  • pęczek zielonych szparagów, pokrojonych na 2-centymetrowe kawałki,
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku,
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony),
  • 5-6 łyżek tartego twardego sera długodojrzewającego, np. parmezanu lub pecorino,
  • kilka łyżek posiekanych świeżej zieleniny lub ziół, np. szpinaku, natki pietruszki, szczypiorku,
  • sok z pół cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 4-5 łyżek prażonych pestek słonecznika,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku.

Makaron gotujemy 2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu, odlewamy, zostawiając szklankę lub więcej wody z gotowania.

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej posiekaną cebulkę na złoto. Dodajemy umyte i pokrojone szparagi, czosnek, doprawiamy solą i gotujemy kilka minut często mieszając, aż szparagi nieco zmiękną. Następnie dodajemy groszek (możemy być jeszcze zamrożony) i gotujemy kolejne kilka minut.

Dodajemy makaron, wlewamy wodę (można dać szklankę, a później jeszcze dolać) z makaronu i całość gotujemy mieszając, aż makaron wchłonie płyn, a wszystkie składniki się dogotują. Na końcu wrzucamy masło, większość startego sera i resztę składników, i mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Podajemy posypane resztą sera, najlepiej w towarzystwie świeżej lekkiej sałaty lub surówki. Na zdrowie!

© girlversusdough.com_spring-pea-asparagus-pastaZdjęcie i przepis pochodzą ze strony girlversusdough.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ