Składniki na 2 porcje:
- 100-150 g suchego pełnoziarnistego makaronu (np. wstążki),
- mały pęczek zielonych szparagów,
- 200 g świeżych pieczarek,
- mała cebulka, drobno posiekana,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- 2 czubate łyżki serka kanapkowego (smak naturalny lub grzybowy) lub naturalnego serka homogenizowanego,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- 2-3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego,
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki (opcjonalnie).
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki, szparagi (po odcięciu lub ułamaniu twardego końca) – w kilkucentymetrowe kawałki. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki, szparagi oraz czosnek. Dusimy, aż warzywa zmiękną, dolewając odrobinę gorącej wody, aby się nie przypaliły (nie za dużo, aby sos nie był zbyt rzadki). Do uduszonych warzyw (zestawionych z ognia) dodajemy serek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente (wg czasu podanego na opakowaniu). Odcedzony makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, posypujemy startym serem oraz skórką cytrynową. I lekki, bezmięsny wiosenny obiad gotowy!
Smacznego!
Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony jackienewgent.com.