Wiosenny makaron ze szparagami i kremowym sosem (wege)

© jackienewgent.com_asparagus-fettuccine-alfredo

Składniki na 2 porcje:

  • 100-150 g suchego pełnoziarnistego makaronu (np. wstążki),
  • mały pęczek zielonych szparagów,
  • 200 g świeżych pieczarek,
  • mała cebulka, drobno posiekana,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • 2 czubate łyżki serka kanapkowego (smak naturalny lub grzybowy) lub naturalnego serka homogenizowanego,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • 2-3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego,
  • 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki (opcjonalnie).

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w cienkie talarki, szparagi (po odcięciu lub ułamaniu twardego końca) – w kilkucentymetrowe kawałki. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki, szparagi oraz czosnek. Dusimy, aż warzywa zmiękną, dolewając odrobinę gorącej wody, aby się nie przypaliły (nie za dużo, aby sos nie był zbyt rzadki). Do uduszonych warzyw (zestawionych z ognia) dodajemy serek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente (wg czasu podanego na opakowaniu). Odcedzony makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze, posypujemy startym serem oraz skórką cytrynową. I lekki, bezmięsny wiosenny obiad gotowy!

Smacznego!

© jackienewgent.com_asparagus-fettuccine-alfredo

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony jackienewgent.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ