Wiosenna sałatka ze szparagami, jajkiem i orzechami (wege)

© www.saveur.com_fot. Farideh Sadeghin_Asparagus-Salad

W sklepach można już kupić szparagi, zachęcam do przyrządzania tych warzyw na różne sposoby – sezon na nie trwa tylko kilka tygodni. Dziś przepis na pyszną sałatkę.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 pęczek białych szparagów,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • 2-3 łyżki prażonych orzechów piniowych (mogą być także orzechy włoskie albo pestki słonecznika),
  • 2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki,
  • 2 łyżki płatków parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego,
  • sok i skórka otarta z cytryny.

Szparagi umyć, odciąć twarde końce (ok. 3-4 cm), białe szparagi dodatkowo obrać (obieraczką do warzyw) i ugotować w osolonej wodzie (w wysokim garnku; ważne, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody – są delikatne, ugotują się na parze). Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.

W szklance wymieszać oliwę, sok z cytryny i otartą skórkę.

Na talerzu ułożyć pokrojone szparagi, ćwiartki jajek, bazylię, polać sosem i posypać uprażonymi orzechami. Sałatkę można podawać na ciepło, jak i na zimno – świetnie sprawdzi się jako II śniadanie lub obiad do pracy.

Smacznego!

© www.saveur.com_fot. Farideh Sadeghin_Asparagus-Salad

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.saveur.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ