Wiosenna sałata z rabarbarowym dressingiem (wege/wegan)

© www.chatelaine.com_Rhubarb-salad

Szukając inspiracji na dania z rabarbarem (które nie są ciastem), znalazłam ten przepis na bardzo wiosenną i kolorową sałatę.

Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 garści dowolnej sałaty, szpinaku, rukoli lub mixu sałat,
  • 3 łyżki obranych migdałów,
  • szklanka truskawek pokrojonych w ćwiartki,

na dressing:

  • 2 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub klonowego (wtedy przepis będzie wegański),
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka nasion chia, siemienia lnianego lub sezamu.

Rabarbar zagotować w wodzie, dusić pod przykryciem, aż będzie miękki. Ostudzić, dodać miód, musztardę, oliwę i zblendować na gładki sos. Dodać nasiona chia, wymieszać.

Na talerzu ułożyć sałatę, ćwiartki truskawek, posypać migdałami, a całość polać kilkoma łyżkami dressingu.

Smacznego!

© www.chatelaine.com_Rhubarb-salad

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.chatelaine.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ