Wegańskie mango lassi (wegan)

© ramnath bhat/Foter/CC BY

Dziś chciałaby przedstawić lekko zmodyfikowany przepis na popularny indyjski napój mango lassi. W oryginalnej wersji tego napoju znajdziemy owoce mango, jogurt naturalny oraz wodę (niekiedy przyprawy, np. kardamon). Ja postanowiłam zastąpić jogurt z mleka krowiego mlekiem kokosowym, ale równie dobrze można użyć każdego innego mleka roślinnego.

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 średniej wielkość dojrzałe mango (nie twarde, lekko miękkie i mocno aromatyczne),
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • woda do rozcieńczenia,
  • szczypta kardamonu (wg uznania),
  • ew. odrobina ksylitolu, syropu z agawy lub klonowego (do smaku),
  • 1 łyżka pokruszonych prażonych pistacji do dekoracji (mogą być solone).

Mango obieramy, odkrajamy miąższ od pestki, wszystko razem blendujemy na aksamitną masę, dolewając wody lub dosładzając do smaku. Dekorujemy pokruszonymi orzechami.

Taki koktajl świetnie ugasi pragnienie w upalny dzień, a także dostarczy nam witamin i składników mineralnych: witaminy C, B2 i B6, beta-karotenu (prowitaminy A), kwasu foliowego, magnezu, potasu, selenu, miedzi, manganu, cynku i żelaza.

Na zdrowie!

© The Purple Foodie/Foter/CC BY-NC-SA

Zdjęcia: © ramnath bhat/Foter/CC BY; © The Purple Foodie/Foter/CC BY-NC-SA.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ