Tosty z awokado, suszonymi pomidorami i piniolami (wegan)

© www.platedstories.com_avocado toast

Sposób na awokado? Pasta kanapkowa! Jeśli nie smakuje wam ten owoc jedzony sam, spróbujcie jego smak przełamać innymi zdecydowanymi dodatkami – orzechami, sosem lub dodatkiem fety.

Składniki na 4 tosty:

  • 4 kromki pieczywa,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3-4 suszone pomidory,
  • 2-3 łyżki orzechów piniowych,
  • limonka (sok + odrobina startej skórki),
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. pół godziny do namoczenia.

Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Orzechy podprażamy na suchej patelni, pieczywo tostujemy.

Na kromki nakładamy pastę z awokado, kawałki pomidorów, posypujemy orzeszkami i otartą skórką.

Orzechy piniowe możemy zastąpić orzechami włoskimi, pestkami słonecznika lub dyni.

Smacznego!

© www.platedstories.com_avocado toastZdjęcie i przepis pochodzą ze strony platedstories.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ