Słoneczna sałatka z daktylowym dressingiem (wegan)

© veggieprimer.com_brown-rice-citrus-salad-vegan-gluten-free

Ta lekka i słoneczna sałatka ujęła mnie swoim kolorem. Wiosna w pełni, polskich owoców jeszcze prawie nie ma, dlatego warto wykorzystać jeszcze importowane pomarańcze czy ananasy.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g brązowego ryżu,
  • 1 pomarańcza,
  • 4 plastry ananasa z puszki lub tyle samo świeżego,
  • 1 duży ogórek gruntowy,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • 4-5 łyżek cieciorki z puszki,
  • 2-3 łyżki orzechów nerkowca,

na sos daktylowy:

  • 3-4 łyżki wody,
  • 1/4-1/2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 3 suszone daktyle,
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego, posiekanego.

Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut, aż zmiękną, wodę odlewamy. Dodajemy wodę, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, sos sojowy i miksujemy na gładki sos.

W tym czasie gotujemy brązowy ryż według tego przepisu, trochę studzimy. Pomarańczę i ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, cebulkę siekamy. Ananasa kroimy na ok. 1-centymetrowe kawałki. Cieciorkę z puszki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem, podajemy na zimno lub na ciepło. Smacznego!

Sałatka świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningu lub do pracy.

© veggieprimer.com_brown-rice-citrus-salad-vegan-gluten-free

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony veggieprimer.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ