Słodko-słona kanapka – idealna na pierwsze śniadanie (wege)

© bochalla/Foter/CC BY-SA

Nic tak nie pobudza z rana jak pyszne, sycące śniadanie. Wielu osobom trudno jest rano cokolwiek przełknąć, wolą wypić kawę, a śniadanie zjeść w pracy. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie dla naszego organizmu. Po nocnej regeneracji nasz organizm potrzebuje energii i składników odżywczych, które zapewnią mu prawidłowe funkcjonowanie. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i lepiej z niego nie rezygnować, jeśli jednak naprawdę nie możemy zjeść zbyt wiele, zjedzmy przed wyjściem chociaż owoc lub małą kanapkę, na przykład z jogurtem greckim, miodem i orzeszkami pistacjowymi.

Na kanapkę potrzebujemy 1 kromki pełnoziarnistego pieczywa (można ją zrumienić w tosterze), 2 łyżek gęstego greckiego jogurtu naturalnego (sprawdzi się tu także naturalny serek homogenizowany, ser ricotta lub śmietankowy kanapkowy), 1 łyżki ulubionego miodu (polecam gryczany ze względu na wspaniały aromat) oraz 1-2 łyżeczki obranych pistacji lub innych orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich czy solonych fistaszków.

Smacznego!

© bochalla/Foter/CC BY-SA

 

Zdjęcie: © bochalla/Foter/CC BY-SA.

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ