Sałatka z tuńczykiem, dynią, burakiem i fetą

© taste.com.au_tuna salad with beetroot

Składniki na 2 porcje:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g),
  • 200 g upieczonej dyni,
  • kilka garści sałaty lub kapusty pekińskiej,
  • 1 spory ugotowany lub upieczony burak (100-150 g),
  • 1 ogórek (ok. 150 g),
  • 50 g fety lub miękkiego koziego sera,

na dressing:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub innego ulubionego oleju tłoczonego na zimno,
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub innego,
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Sałatę dokładnie myjemy, rwiemy na mniejsze liście, a buraka, dynię i ogórka kroimy na dość duże kawałki. Dodajemy odsączonego tuńczyka i pokruszony ser. Całość polewamy sosem i podajemy.

Do sałatki zamiast tuńczyka można dodać innej ryby, np. wędzonej makreli lub pstrąga, albo 1/2 awokado. Można także dodać posiekanej kolendry, natki pietruszki, pestek słonecznika lub dyni.

Smacznego!

 

© taste.com.au_tuna salad with beetrootZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.taste.com.au.

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ