Sałatka z rukolą, wędzonym tofu, warzywami i złocistym dressingiem (wegan)

© myvega.com_arugula-harvest-salad-turmeric-dressing

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 mały ugotowany batat (ok. 100-150 g),
  • 1 ugotowany lub upieczony burak (ok. 100-150 g),
  • mała czerwona cebulka,
  • opakowanie wędzonego tofu (ok. 180 g),
  • kilka garści rukoli lub innej sałaty,
  • 2-3 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

na dressing:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego, sezamowego lub oliwy,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • czarnuszka (opcjonalnie),
  • kilka łyżek wody.

Zaczynamy od wymieszania składników dressingu i odstawienia go do lodówki.

Tofu kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oleju (winogronowym lub sezamowym), aż się zrumieni, studzimy. Buraka i batata kroimy w centymetrową kostkę, a cebulę – w piórka. Rukolę myjemy, przekładamy do miski, na niej kładziemy ugotowaną komosę, warzywa, tofu, całość posypujemy pestkami dyni i polewamy sosem. Gotowe!

Komosę możemy zastąpić kaszą jaglaną, jęczmienną lub perłową, a tofu – owczą lub kozią fetą albo miękkim kozim serem (wersja wegetariańska).

© myvega.com_arugula-harvest-salad-turmeric-dressingZdjęcie i przepis pochodzą ze strony myvega.com.

 

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ