Sałatka z pieczoną dynią, komosą i kozim serem (wege)

© frugalmomeh.com

Pieczoną dynię można wykorzystać także w tej sałatce z komosą ryżową. Komosa (inaczej quinoa) jest bezglutenową rośliną (podobną do amarantusa) pochodzącym z Ameryki Środkowej. Stanowiła podstawę diety Inków, którzy nazywali ją „matką zbóż”. Kształtem i smakiem przypomina kaszę, choć nie należy do zbóż, stąd nazywana jest pseudo-zbożem. Jest niskokaloryczna, ale zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu. Wzmacnia organizm i nerki, zawiera więcej wapnia niż mleko. Jest również dobrym źródłem żelaza, fosforu, witamin z grupy B i witaminy E. Dzięki temu, że zawiera wszystkie niezbędna aminokwasy (podobnie jak kasza gryczana), jest świetnym zamiennikiem produktów mięsnych, polecaną zwłaszcza wegetarianom i weganom. Zalety quinoa docenili nawet naukowcy NASA i dlatego włączają ją do menu kosmonautów wybierających się w długie loty kosmiczne.

Potrzebne składniki:
(dla 2 osób)

  • 7-8 łyżek pieczonej dyni pokrojonej w dużą kostkę (1 x 1 cm),
  • 1/2 szklanki komosy (suchych ziaren), ok. 100 g,
  • 1 1/4 szklanki wody,
  • 100 g pokruszonego miękkiego koziego sera lub owczej fety,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 garście,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (mogą być inne orzechy lub pestki dyni albo słonecznika),
  • 2-3 łyżki dowolnych kiełków (słonecznika, brokuła, lucerny).

na dressing:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2-3 łyżki wody,
  • szczypta chilli,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta suszonego imbiru (opcjonalnie),

Dynię pieczemy wg przepisu, grillujemy na patelni lub gotujemy na parze (aby się rozpadała).

Komosę przelewamy na sitku wrzątkiem (uwaga: sitko musi być naprawdę drobne), następnie zalewamy 1 1/4 szklanki wrzątku, lekko solimy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem (nie mieszamy!) na małym ogniu ok. 17-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę.

W tym czasie myjemy rukolę, rwiemy ją na mniejsze kawałki, żurawinę moczymy klika minut w gorącej wodzie, odcedzamy. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, odstawiamy, aby się „przegryzły”.

Ugotowaną komosę (może być ciepła) mieszamy z pokruszonym serem, dynią, orzechami, żurawiną oraz sosem. Całość posypujemy rukolą i kiełkami.

Smacznego!

© frugalmomeh.com

 

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony frugalmomeh.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ