Sałatka z komosy z pistacjami i pestkami granatu (wegan)

© peacelovequinoa.com_pomegran_pistachio_quinoa_salad-2

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki suchej komosy (może być także kasza jaglana lub brązowy ryż),
  • pestki z 1 małego granatu lub połówki dużego,
  • 1 mała pomarańcza (mogą być też 2 mandarynki albo pół mango),
  • 2-3 łyżki wyłuskanych pistacji,

na dressing:

  • 4-5 łyżek soku pomarańczowego,
  • 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego albo z agawy,
  • ¼ łyżeczki startego świeżego imbiru (lub mniej),
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • szczypta kurkumy,
  • sezam do posypania (opcjonalnie).

Komosę przepłukać na sitku wrzątkiem, przełożyć do garnka, zalać szklanką wrzątku, posolić, zamieszać i gotować ok. 15 minut (nie mieszać), aż wchłonie całą wodę. Odstawić na kilka minut.

Pomarańczę lub mandarynki obrać, podkroić w cienkie plastry, można je jeszcze pokroić na ćwiartki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu, odstawić na kilka minut.

W misce wymieszać wszystkie składniki, polać sosem, posypać sezamem.

Smacznego!

© peacelovequinoa.com_pomegran_pistachio_quinoa_salad

Zdjęcie i przepis pochodzą z bloga peacelovequinoa.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ