Sałatka z komosą, fetą i jabłkiem (wege)

© dinnerwithjulie.com_quinoa-salad-w-apples-and-feta

Ta lekka sałatka wydaje się być idealna na zimowy lunch lub kolację. Zawiera dużo białka zarówno roślinnego (z komosy i ciecierzycy), jak i zwierzęcego – z sera, i świetnie nada się także jako posiłek po treningu. Jabłka i natka pietruszki wzbogacają ją m.in. w witaminę C i błonnik, orzechy włoskie – w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę E, miedź, żelazo, kwas foliowy, cynk, magnez i mangan.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy (ok. 100 g suchej),
  • 3-4 łyżki rodzynek lub żurawiny,
  • 1/4-1/3 puszki ciecierzycy,
  • 2 garście natki pietruszki,
  • 100 g sera feta lub koziego,
  • 1 jabłko,
  • 6-8 orzechów włoskich,

na dressing:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy,
  • szczypta przyprawy curry (opcjonalnie),
  • pieprz,
  • woda.

Cieciorkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, rodzynki zalewamy na kilka minut gorącą wodą, aby zmiękły. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę, jabłka – w grube plastry lub większą kostkę. Obrane i posiekane grubo orzechy możemy podprażyć kilka minut na suchej patelni.

W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu dolewając wody (powinien być dość rzadki).

Łączymy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Orzechy włoskie możemy zastąpić migdałami lub orzechami pekan, natkę pietruszki – świeżą kolendrą, jabłko – gruszką, a cieciorkę – ulubioną fasolą.

Smacznego!
© dinnerwithjulie.com_quinoa-salad-w-apples-and-feta

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.dinnerwithjulie.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ