Sałatka z kaszą gryczaną, kozim serem i bakaliami (wege)

© thehealthyfoodie.com_Dried-Fruit-and-Goat-Cheese-Buckwheat-Groats

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (50 g suchej),
  • 1/2 posiekanej szalotki lub czerwonej cebulki,
  • 2-3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów laskowych,
  • 8 namoczonych i pokrojonych w paseczki suszonych moreli,
  • 6 namoczonych i pokrojonych w paseczki suszonych śliwek,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny (sparzonej wrzątkiem),
  • 50 g pokruszonego miękkiego koziego sera.

na dressing:

  • 2 łyżki oliwy, oleju z pestek dyni lub orzechów włoskich,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz.

Wymieszać ciepłą kaszę z posiekanymi bakaliami, dodać sos, dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub schłodzone.

Zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich lub pistacji, morele zastąpić daktylami lub rodzynkami, a kaszę gryczaną – inną ulubioną kaszą lub brązowym ryżem.

Smacznego!

© thehealthyfoodie.com_Dried-Fruit-and-Goat-Cheese-Buckwheat-GroatsZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.thehealthyfoodie.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ