Sałatka z czerwonej kapusty (wege)

© simpleseasonal.com_apple-red-cabbage

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duże słodkie jabłko,
  • 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty,
  • 4 łyżki startego sera cheddar (lub innego ostrego),
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika,
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny,

na dressing:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ kubka małego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub z agawy,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, jabłko dokładnie myjemy, dzielimy na ćwiartki i kroimy na mniejsze kawałki, składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.

Mieszamy wszystkie składniki, i gotowe!

Smacznego!

© simpleseasonal.com_apple-red-cabbageZdjęcie i przepis pochodzą z bloga http://simpleseasonal.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ