Sałatka z burakiem, fetą, awokado i pomarańczą (wege)

© delishknowledge.com_blood-orange-and-roasted-beet-salad

Zima jeszcze nie odpuszcza, w sklepach mało warzyw i owoców… Ale buraki, awokado i pomarańcze o tej porze roku są! Dlatego dziś przepis na pełną witamin i aromatów zimową sałatkę z tymiankowym dressingiem.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży upieczony lub ugotowany burak,
  • kilka garści szpinaku „baby”,
  • kilka garści porwanych liści dowolnej sałaty,
  • 1 duża czerwona pomarańcza (może być zwykła),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 50 g sera owczego feta lub miękkiego koziego,
  • 3 łyżki podprażonych orzechów włoskich,

na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 1-2 łyżki wody,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Buraka obieramy i kroimy w grubą kostkę, a awokado na spore kawałki. Pomarańczę dokładnie obieramy z błonek i kroimy w plasterki, orzechy drobniutko siekamy.

Na liściach szpinaku układamy buraka, awokado i pomarańczę, posypujemy pokruszoną fetą, orzechami i polewamy sosem.

Sałatkę można jeszcze posypać ulubionymi pestkami, nasionami czy kiełkami.

Smacznego!

© delishknowledge.com_blood-orange-and-roasted-beet-saladPrzepis i zdjęcie znalazłam na blogu http://delishknowledge.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ