Rozgrzewające warzywne chilli (wegan)

© makingthymeforhealth_Best-Ever-Quinoa-Chili

Składniki na 6-7 porcji:

  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) przelanej wrzątkiem,
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
  • 1 puszka czarnej fasoli (może być cieciorka, fasola biała) (400 g),
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (każda po 400 g),
  • 1/2 litra soku pomidorowego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 cebula pokrojona w krążki,
  • 2 papryki pokrojone w paseczki (w różnych kolorach),
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 2 ostre papryczki (opcjonalnie),
  • 3/4-1 szklanka kukurydzy (z puszki lub mrożonej),
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2-1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (utartych),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego, ksylitolu,
  • sól, pieprz do smaku.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać paprykę i przyprawy, smażyć kolejne kilka minut. Dodać pozostałe składniki (poza kukurydzą), bulion i sok pomidorowy, zagotować i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na końcu dodać kukurydzę i jeszcze pogotować kilka minut.

Podawać na gorąco, posypane kiełkami lub natką pietruszki.

Danie jest bezglutenowe i bardzo sycące.

Smacznego!

© makingthymeforhealth_Best-Ever-Quinoa-Chili

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony makingthymeforhealth.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ