Rozgrzewające curry z batatów (wegan)

© naturallyella.com/Sweet-Potato-Curry

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka,
  • 2 ząbki czosnku (zgniecione),
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • sok i ew. skórka otarta z 1/2 limonki (lub cytryny),
  • sól, pieprz,
  • 3-4 bataty pokrojone w kostkę 1 x 1 cm,

do podania:

  • 4 porcje brązowego ryżu,
  • 3-4 łyżki orzechów nerkowca,
  • posiekana dymka lub szalotka,
  • 4 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i podsmażyć przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodać czosnek, imbir i smażyć jeszcze kilka minut. Wsypać curry, dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory, mleko kokosowe i sok z limonki, doprawić solą. Po zagotowaniu dodać bataty i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż będą miękkie.

W międzyczasie ugotować ryż, a na suchej patelni delikatnie podprażyć orzechy.

Podawać posypane orzechami, dymką, kolendrą i ew. otartą skórką limonki.

Zamiast batatów można użyć dyni, a nerkowce zastąpić pestkami dyni, słonecznika lub fistaszkami. Danie będzie równie smaczne, pożywne i sycące, mimo, iż nie ma w nim mięsa!

Smacznego!

© naturallyella.com/Sweet-Potato-CurryPrzepis i zdjęcie pochodzą ze strony naturallyella.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ