Pudding mango z chia (wegan)

© myvega.com-mango pudding

Chia, czyli szałwia hiszpańska, to maleńkie, ale niezwykle bogate nasionka. Można nimi posypywać sałatki, dodawać do porannej owsianki, albo… zrobić z nich pyszny, gęsty pudding. Dziś przepis w wersji z mango. Na śniadanie, przekąskę lub delikatnie słodki deser. A do tego zdrowy…

Składniki na 3 porcje:

  • 1 szklanka obranego mango,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (ok. 100 ml),
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu, stewii lub syropu z agawy/klonowego,
  • 1-11/2 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki.

Zmiksować mango, mleko kokosowe, słodzik, część wody i soku z cytryny oraz nasiona na gładką masę, dolewając wody i soku (do smaku), gdy deser będzie zbyt gęsty (trzeba pamiętać, że nasiona mocno go jeszcze zagęszczą). Przelać do pucharków, udekorować owocami, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Gotowy deser można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Smacznego!

© myvega.com-mango pudding

Zdjęcie i przepis pochodzą z bloga https://myvega.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ