Pudding chia z truskawkowo-rabarbarowym musem (wegan)

© www.dietitiandebbie.com_strawberry-rhubarb-chia-pudding

Jeśli lubicie rabarbar i truskawki, gęste puddingi i słodkie koktajle, to ten przepis jest dla was! Zachęcam do przygotowania tego aromatycznego śniadania lub deseru. Jest pyszny, lekko kwaskowaty, ma dużo witamin i świetnie nadaje się na lekki posiłek (do przygotowania wieczorem), także po treningu.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka obranego i pokrojonego rabarbaru,
  • 1 szklanka umytych truskawek, bez szypułek,
  • ¼ szklanki wody,
  • 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu,
  • 1-1½ szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy rabarbar i dusimy kilka minut pod przykryciem, aż zmięknie. Gdy ostygnie, słodzimy miodem (ksylitol można dodać podczas duszenia). Wstawiamy do lodówki.

Nasiona chia zalewamy mlekiem roślinnym wymieszanym z wanilią, np. migdałowym lub kokosowym, mieszamy, odstawiamy na pół godziny, znów mieszamy i wstawiamy do lodówki na noc (najlepiej pod przykryciem, aby mleko nie „złapało” innych aromatów).

Rano miksujemy truskawki, dodajemy rabarbar, mieszamy i tak powstałym sosem dekorujemy gęsty pudding. Całość dekorujemy całymi owocami.

Smacznego!

© www.dietitiandebbie.com_strawberry-rhubarb-chia-puddingZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.dietitiandebbie.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

2 komentarze

  1. Misia pisze:

    Nie ma to jak pudding z chia 🙂 ja układamy truskawki i rabarbar piętrowo z bezglutenową kruszonką: http://roslinnepychotki.blog.pl/pudding-chia-z-truskawkami-rabarbarem-i-bezglutenowa-kruszkonka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ