Prosta sałatka z burakami, żurawiną i orzechami (wegan)

© www.healthyseasonalrecipes-com

Składniki na 2 duże porcje:

  • 400 g buraków,
  • 3 łyżki suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki orzechów włoskich,
  • 4 łyżki natki pietruszki,

na dressing:

  • 1-2 łyżki octu balsamicznego (lub innego),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru lub starty kawałek świeżego (ok. 1 cm),
  • szczypta kurkumy,
  • sól, pieprz do smaku.

Buraki myjemy, większe kroimy na połówki lub ćwiartki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, ok. 1,5 godziny. Lekko studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie talarki lub grubą kostkę.

Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans, a następnie odlewamy wodę. Natkę i orzechy niezbyt grubo siekamy. Olej mieszamy z octem oraz przyprawami.

W naczyniu układamy buraki, posypujemy żurawiną, orzechami i natką, skrapiamy dressingiem i gotowe!

Buraki zamiast gotować, możemy upiec, orzechy włoskie zastąpić innymi, pestkami dyni, słonecznika lub sezamem. Sałatkę możemy też wzbogacić kilkoma łyżkami ulubionej kaszy, piórkami cebulki, startym jabłkiem lub cząstkami owoców, np. gruszki czy pomarańczy. Świętnie będzie także smakować z serem, np. kozim, fetą lub oscypkiem.

Smacznego!

© www.healthyseasonalrecipes-comZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.healthyseasonalrecipes.com.

 

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ