Pilaf z marchewką i pistacjami (wegan)

© taste.com.au_Carrot and pistachio pilaf

Składniki na 2 porcje:

  • 1 posiekana drobno cebula,
  • 1 łyżka oliwy lub oleju,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 goździki,
  • 1/2 laski cynamonu,
  • 100 g ryżu basmati lub jaśminowego,
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki łuskanych orzechów pistacjowych,
  • 2 marchewki (ok. 200 g), starte na grubej tarce,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając kilka minut na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać kurkumę, goździki, cynamon i smażyć jeszcze ok. minuty. Dodać opłukany ryż, wymieszać. Wlać bulion, dorzucić starte marchewki, opłukane rodzynki, zagotować i gotować pod przykryciem ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Ostawić z ognia na 5 minut, usunąć cynamon i goździki.

Na suchej patelni uprażyć pistacje (zostawić łyżkę do posypania), grubo posiekać i dodać do ryżu wraz z pietruszką. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło, posypane pozostałymi pistacjami.

Taki ryż może stanowić samodzielne danie lub jako dodatek do ryby lub mięsa. Fajnie będzie się także komponował z jogurtowym dipem.

Smacznego!

© taste.com.au_fot. John Paul Urizar

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.taste.com.au. Polecam tę stronę – można tu znaleźć wiele przepisów na lekkie i zdrowe dania (zakładka Recipes/Healthy Recipes).

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

1 Response

  1. Jacek pisze:

    Wygląda smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ