Pijmy koktajle na zdrowie! (wegan)

© Stacy Spensley/Foter/CC BY_4

Wiosna, a szczególnie lato, to pory roku, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, a jednocześnie częściej sięgamy po napoje chłodzące. Warto urozmaicić swoje menu o koktajle owocowe lub owocowo-warzywne, które dostarczą nam nie tylko cennych witamin i składników minerałów, ale także będą smakowitą alternatywą dla sałatek owocowych czy surówek.

 

Koktajle czy smoothie są łatwe do przygotowania, mogą zastąpić posiłek, zwłaszcza osobom zapracowanym. A koktajle warzywne mogą z powodzeniem zastąpić kolację (owoce lepiej jeść w pierwszej części dnia do godziny 15-16).

© Food Thinkers/Foter/CC BY-NC-SA Wystarczy wrzucić do blendera kilka garści owoców, warzyw, nasion czy orzechów, aby po chwili otrzymać danie idealne – pożywne, niskokaloryczne i bajecznie kolorowe!

Płynną bazą do przygotowania koktajli może stanowić sok owocowy lub warzywny (najlepiej świeżo wyciśnięty lub „jednodniowy” niepasteryzowany), mleko roślinne (np. ryżowe, sojowe, migdałowe, owsiane, orkiszowe, orzechowe, gryczane), woda niegazowana czy sok brzozowy. Nie polecam dodawania mleka i jego przetworów (jogurtu, kefiru czy maślanki), gdyż takie połączenie może wywoływać nieprzyjemne odczucia i dyskomfort (na skutek fermentacji cukrów zawartych w owocach i warzywach przez bakterie kwasu mlekowego wytwarzają się większe ilość gazów powodujących wzdęcia czy dających uczucie przelewania w jelitach; a połączenie mleka z owocami jest bardzo ciężkostrawne).

© miss_yasmina/Foter/CC BY-SA

Poza owocami (najlepiej sezonowymi, sporadycznie z puszki) do koktajli możemy dodawać także surowe warzywa (paprykę, rabarbar, pomidory, awokado, ogórki, obrane liście aloesu, pieczoną dynię), warzywa liściaste (sałatę, rukolę, szpinak, kapustę, koperek, natkę pietruszki), kiełki (lucerny, soczewicy), nasiona (sezamu, lnu, chia, pestki dyni, słonecznika), świeże przyprawy i zioła (liście mięty, bazylii, melisy, pokrzywy, pieprz, korzeń imbiru, cynamon, kurkumę), zarodki, otręby i płatki zbóż (owsiane, żytnie, jęczmienne, także ugotowaną kaszę jaglaną, amarantus czy ryż), kakao, karob oraz migdały, orzechy (także niesolone masło orzechowe!) i suszone owoce (figi, morele, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, owoce morwy), które warto chwilę wcześniej na kilka minut zalać wrzątkiem (dzięki temu zmiękną, będą łatwiejsze do blendowania i strawienia). Kupując suszone owoce wybierajmy te bez konserwantów (niesiarkowane, czyli bez dodatku E220 – dwutlenku siarki) albo suszone na słońcu (morele!).

Do słodzenia używajmy miodu, ksylitolu czy syropów – z daktyli, klonowego, melasy, ryżowego, z agawy – są zdrowsze i łatwiej je będzie wymieszać.

Tak na prawdę smak czy kolor koktajlu zależy tylko od naszej inwencji. Odradzam jednak miksowanie składników zielonych z czerwonymi – kolor wypadkowy szejka wychodzi mało apetyczny…

© miriamwilcox/Foter/CC BY-NC-ND

W internecie można znaleźć wiele ciekawych przepisów na szejki, odradzam jednak używanie zmrożonych owoców czy dodawanie kostek lodu. Według medycyny chińskiej (TMC) surowe warzywa i owoce mają termikę silnie ochładzającą, więc już z tego względu wypity napój da nam przyjemne orzeźwienie. Wszelkiego rodzaju mrożone czy mocno schłodzone napoje działają niekorzystnie na żołądek i spowalniają proces trawienia, gdyż organizm musi najpierw ogrzać zimne jedzenie do temperatury ok. 37 stopni Celsjusza. Nasz żołądek reaguje na zimne potrawy podobnie jak nasze ciało na zimny prysznic, co znacznie utrudnia jego pracę. Dlatego ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – dzięki temu nasz organizm najlepiej strawi, a potem przyswoi zawarte w nich składniki odżywcze. 

Koktajle należy wypijać powoli, w ciągu kilkunastu minut, co sprzyja lepszemu przyswajaniu składników odżywczych i zapobiegnie odwodnieniu.

Poniżej kilka przepisów na koktajle. Więcej można znaleźć w zakładce „Przepisy”.

 

Koktajl żółty (bogaty w potas, witaminę A, C, E, magnez, wapń, witaminę B6, cynk, B1, miedź, żelazo):

  • 1/2 dojrzałego banana,
  • 1 brzoskwinia lub 2 morele,
  • 2-3 namoczone figi lub daktyle,
  • 1 łyżeczka sezamu lub siemienia lnianego,
  • mleko roślinne (dowolne, warto wybierać te wzbogacone w wapń).

Koktajl zielony (bogaty w kwas foliowy, witaminę A, C, K, tłuszcze nienasycone, magnez, żelazo, miedź):

  • 1 kiwi,
  • 2-3 garście szpinaku,
  • 1/2 dojrzałego awokado,
  • 1 łyżeczka nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
  • woda lub mleko roślinne.

Koktajl czerwony (bogaty w witaminę C, E, witaminy z grupy B, magnez, miedź, mangan, żelazo):

  • 1 szklanka truskawek lub malin,
  • 1 łyżka namoczonej żurawiny,
  • 1 łyżka otrębów owsianych,
  • 2-3 namoczone daktyle,
  • mleko roślinne.

Koktajl fioletowy (bogaty w magnez,selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP):

  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich lub jagód,
  • 1/2 jabłka,
  • 2-3 namoczone śliwki suszone,
  • 1 łyżeczka siemienia,
  • woda lub mleko roślinne.

Koktajl czekoladowy na bazie mlecznej (bogaty w wapń, magnez, mangan, miedź, cynk, potas, witaminy z grupy B, witaminę E):

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka namoczonych rodzynek,
  • 1 łyżka namoczonych migdałów.

 

Zdjęcia: © Stacy Spensley/Foter/CC BY_4; © Food Thinkers/Foter/CC BY-NC-SA; © miss_yasmina/Foter/CC BY-SA; © miriamwilcox/Foter/CC BY-NC-ND.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ