Pieczony halibut z rabarbarowym sosem

© www.chatelaine.com_Halibut-with-rhubarb-chutney

Dziś kolejny przepis z rabarbarem w tle. A do tego zielone szparagi i ryba.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g halibuta (2 kawałki) – może być także inna dowolna ryba, np. łosoś, dorsz albo sola,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli,
  • sól, pieprz,
  • pęczek zielonych szparagów,

na sos:

  • 1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu,
  • 1 łyżka masła.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

Kawałki ryby dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie ułożyć na dużych kawałkach folii aluminiowej, posolić delikatnie z obu stron, polać łyżką oliwy, posypać płatkami chilli i pieprzem. Zawinąć w małe paczuszki. Piec ok. 10-15 minut.

Szparagi delikatnie umyć, odciąć lub odłamać twarde końce i ugotować w lekko osolonej wodzie (najlepiej w wysokim garnku; woda powinna sięgać poniżej łebków – główki są delikatne i ugotują się na parze).

Rabarbar poddusić w wodzie do miękkości, z cukrem i masłem.

Na szparagach ułożyć pieczoną rybę, polać sosem i wspaniały obiad albo kolacja gotowe!

A jeśli został wam jeszcze rabarbar, to koniecznie spróbujcie tego pysznego
orzeźwiającego musu!

Smacznego!

© www.chatelaine.com_Halibut-with-rhubarb-chutneyZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.chatelaine.com.

 

 

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ