Pieczone risotto jarmużowe (wege)

© ahappyfooddance.com_oven-risotto-with-kale-pesto

Jeśli nie jesteście miłośnikami surowego jarmużu w sałatce, w koktajlu czy pieczonych czipsów jarmużowych, to może zagustujecie w zielonym risotto z tym mega-zdrowym warzywem? Ta wersja jest o tyle wygodna i prosta, że dania nie trzeba mieszać i nic się na pewno nie przypali.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 małej posiekanej cebulki,
  • 1/2 szklanki (ok. 100 g) ryżu do risotto,
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie),
  • 1 + 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki natki pietruszki,
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku,
  • 1 szklanka liści jarmużu, bez twardych części,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera długodojrzewającego,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy podprażamy na patelni przez kilka minut, aż się przyrumienią. Studzimy.

Na dużej patelni lub w płaskim garnku (koniecznie z metalowymi uchwytami) rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy przepłukany ryż, doprawiamy solą i smażymy kilka minut, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje, a następnie wlewamy szklankę gorącej wody i zagotowujemy, a następnie patelnię wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż ryż będzie prawie miękki i wchłonie cały płyn, ok. 15-18 minut.

Podczas gdy ryż się piecze, blendujemy czosnek z połową ilości orzechów, następnie dodajemy szczypiorek, natkę, połowę jarmużu, pozostałą oliwę oraz kilka łyżek zimnej wody i blendujemy na gładką masę, dodajemy połowę sera i jeszcze raz miksujemy.

Do garnka z ryżem przekładamy pesto, dodajemy 1/3 szklanki gorącej wody (ew. więcej), masło (lub oliwę), pozostały jarmuż i doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze raz wstawiamy do piekarnika na 3-5 minut.

Podajemy posypane resztą orzechów i sera oraz z jajkiem w koszulce (albo sadzonym).

Smacznego!

© ahappyfooddance.com_oven-risotto-with-kale-pestoZdjęcie i przepis pochodzą ze strony ahappyfooddance.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ