Pieczone marchewki ze szpinakiem, orzechami i kokosowym dressingiem (wegan)

© taste.com.au-Spiced roast carrot salad with coconut dressing

Zimą wybór warzyw i owoców jest ograniczony, warto wtedy sięgać po polskie warzywa korzeniowe, które świetnie znoszą przechowywanie – marchewkę, selera, buraki, pietruszkę czy pasternak. Dziś przepis na marchewki, które swoim aromatem zaskoczą niejednego!

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g małych, cienkich marchewek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 3 garście liści szpinaku baby (najlepiej ekologicznego),
  • 2-3 łyżki różnych orzechów (fistaszków, nerkowców, migdałów),
  • ostre przyprawy (po sporej szczypcie): chilli, wędzona papryka, słodka papryka, kurkuma, imbir, kumin (kmin rzymski), nasion kolendry,

na dressing:

  • 100-125 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Marchewki szorujemy, ew. także obieramy, możemy je również przekroić wzdłuż na połówki, a następnie dokładnie obtaczamy w oliwie i przyprawach. Pieczemy ok. 40 minut, aż zmiękną.

W tym czasie mieszamy mleczko kokosowe z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec układamy ciepłe marchewki na liściach szpinaku, polewamy sosem i wiórkami kokosa i posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Taka sałatka świetnie się nadaje na lunch lub kolację. Można ją także zaserwować na obiad z ulubioną kaszą, brązowym ryżem lub razowymi tostami.

Smacznego!

© taste.com.au-Spiced roast carrot salad with coconut dressing

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony taste.com.au.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ