Pieczone jabłko z miodem i orzechami włoskimi (wegan)

© vegetariantimes.com/BakedApples

Jabłka są jednymi z najzdrowszych owoców, zawierają dużo błonnika, witaminę C oraz wiele antyoksydantów. A do tego są niskokaloryczne i tanie. Jak mówi przysłowie „One apple a day keeps the doctor away”, czyli jedno jabłko dziennie sprawi, że nie będziemy musieli odwiedzać lekarza.

Gdy na dworze zimno i ciemno, zachęcam do przygotowania tego aromatycznego i rozgrzewającego deseru. Koniecznie z polskich jabłek!

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duże jabłko,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżki cukru brązowego,
  • spora szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich (mogą być też laskowe).

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.

Jabłko dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, polewamy połową ilości soku z cytryny, aby nie ściemniało. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 10 minut, zdejmujemy folię, posypujemy orzechami, 1 łyżką miodu i pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż jabłka zrobią się miękkie.

Ciepłe jabłka przekładamy na półmisek, polewamy resztką soku z cytryny i miodu.

Smacznego!

© vegetariantimes.com/BakedApples

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony vegetariantimes.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ