Pesto z bazylii

© Yannic Meyer/Source/CC BY-NC

Pesto z bazylii (we Włoszech nazywane pesto alla genovese od nazwy miasta, z którego się wywodzi – Genui) możemy kupić gotowe, w słoiczku, jednak trudno znaleźć takie, w którym nie będzie składników, których być nie powinno… Ostatnio z ciekawości posprawdzałam składy kilku różnych dostępnych na sklepowej półce – droższych i tańszych. W składzie – obok podstawowych składników (poniżej w przepisie) – znalazłam dodatek oleju słonecznikowego (więcej niż oliwy), migdałów i nerkowców (obok orzeszków piniowych, które były na dalszym miejscu listy), wody, cukru, kilku rodzajów sera (tych mniej szlachetnych), ziemniaków w płatkach oraz kwasu mlekowego i askorbinowego dodanych jako regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Oczywiście wszystkie był pasteryzowane, czyli poddane obróbce termicznej, a przez to pozbawione już pewnej części wartości odżywczych (witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych).

A przecież przepis na pesto jest bardzo prosty  – wystarczy zblendować lub utrzeć w moździerzu kilka składników i gotowe!

© Yannic Meyer/Source/CC BY-NCNa ok. pół szklanki pesto potrzeba:

  • 4-5 garści liści bazylii,
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (mogą być także nerkowce lub migdały),
  •  1/3 ząbka czosnku,
  • 6 łyżek oliwy (najlepiej extra virgin),
  • 20 g tartego parmezanu (lun innego twardego sera, np. grana padano, pecorino),
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem (nie zbyt gładko, mają pozostać małe kawałki składników), na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sos świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do mięs lub pasta kanapkowa.

Można je przechowywać w lodówce kilka dni.

Tak przygotowane pesto będzie źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, mikroelementów (wapnia, cynku, magnezu, żelaza, kobaltu, miedzi i manganu), przeciwutleniaczy, karotenoidów oraz olejków eterycznych regulujących pracę układu pokarmowego i nerwowego (w tym artykule znajdziesz więcej informacji o bazylii).

Na zdrowie!

 

Zdjęcie: © Yannic Meyer/Source/CC BY-NC

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ