Owsiano-orzechowe trufle z bakaliami (wegan)

© becauseilikechocolate.com

Gdy najdzie nas ochota nas coś słodkiego, warto sięgnąć po zdrową, słodką i własnoręcznie przygotowaną przekąskę, którą zjemy z czystym sumieniem. Proponuję Wam pyszne trufelki z bakaliami i płatkami owsianymi, które są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia.

Składniki na ok. 20 trufli:

  •  3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych („górskich”),
  • 4 łyżki nasion sezamu,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 4 łyżki suszonej żurawiny,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki pestek dyni,
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego (plus ew. 1 łyżka),
  • 2 łyżki miodu, syropu z agawy, daktyli lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki ksylitolu.

W dużej misce mieszamy masło orzechowe, ksylitol i miód na jednolitą masę, a następnie dodajemy bakalie i pestki. Dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać jeszcze trochę masła orzechowego lub wody. Wilgotnymi dłońmi lub łyżką formujemy kuleczki i zostawiamy na pół godziny do przeschnięcia.

Trufle bardzo dobrze się przechowują – najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Mogą stanowić nie tylko przekąskę do kawy, ale także II. śniadanie czy przedtreningowy posiłek.

Smacznego!

© becauseilikechocolate.com

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga becauseilikechocolate.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ