Mozzarella z pomidorami

© kightp-Ashley Modern/CC BY-NC-ND

W tej prostej sałatce, bazującej na sałatce caprese, znajdziemy zaledwie kilka składników:

  • pomidory lub pomidorki koktajlowe,
  • sałatę (może być także rukola lub szpinak),
  • mozzarellę,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwę lub inny olej tłoczony na zimno (np. rzepakowy, rydzowy, z pestek dyni),
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • listki świeżej bazylii,
  • oregano,
  • ew. pestki dyni do posypania.

Sałatę dokładnie płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w ósemki lub plasterki (koktajlowe na pół), dodajemy kawałki mozzarelli. Całość delikatnie skrapiamy oliwą, octem, przyprawami, dekorujemy listkami bazylii.

Sałatka może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, np. z grzankami z razowego chleba.

W sałatce znajdziemy dużo białka, sporo tłuszczu (lepiej wybierać w wersji light), wapnia; dzięki warzywom i oliwie dostarczymy sporo potasu, kwasu foliowego, likopenu, witaminy C, witaminy K, żelaza, manganu i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Zachęcam do przeczytania postów o pomidorachbazylii.

© kightp-Ashley Modern/CC BY-NC-ND

Zdjęcie: © kightp-Ashley Modern/CC BY-NC-ND

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ