Mięta pieprzowa nie tylko na ból brzucha

© seelensturm/Foter/CC BY

Mięta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych: znano ją i stosowano w Chinach, starożytnej Grecji, Egipcie, wspomina o niej Nowy Testament. W Europie uprawia się ją dopiero od końca XVII wieku. Do dziś stosowana jest przy niestrawności, chorobach kobiecych i hemoroidach, a także jako środek uspokajający.

Mięta pieprzowa (Mentha pipertita) jest rośliną wieloletnią, powstałą przypadkowo z krzyżówki dwóch innych gatunków tej rośliny. Jest popularną rośliną uprawianą na świecie, a w Polsce często spotykaną w ogrodach i stanie dzikim (8 gatunków). Odmianę pieprzową łatwo odróżnić od innych – po rozgryzieniu listka w ustach czuć przyjemny chłód.

Liście mięty zawierają olejek eteryczny (a w nim m.in.: mentol, cineol, limonen, tymol, mentonen), flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, gorycze, prowitaminę A, witaminę C, rutynęskładniki mineralne – potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, mangan, cynk, bor, miedź, molibden i glin. Mentol działa odkażająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i odświeżająco.

© hichako/Foter/CC BY-NC-ND

Mięta działa także uspokajająco, przeciwwymiotnie, przeciwbólowo, żółciopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jest skuteczna przy braku łaknienia, zaburzeniach trawienia (bólach brzucha, wzdęciach), chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przy zaparciach i biegunkach. Dzięki właściwościom rozkurczowym może pomóc przy nerwobólach, bólach stawów i mięśni, przeziębieniu i kaszlu. Należy jej jednak unikać przy nadkwaśności i chorobie refluksowej, gdyż rozluźniając mięśnie wpustu żołądka i jednocześnie pobudzając wydzielanie soków żołądkowych będzie powodować zarzucanie treści pokarmowej do przełyku (refluks) i zgagę.

Zewnętrznie używa się mięty do płukania jamy ustnej i w nieżycie gardła, w formie inhalacji z olejku przy nieżytach nosa czy w postaci kompresów przy migrenie.

Mięta jest popularnym produktem wykorzystywanym w przemyśle cukierniczym – olejek miętowy jest dodawany do cukierków (także czekoladowych), gum do żucia, napojów, stosuje się go także w przemyśle spirytusowym w produkcji likierów i wódek. Stanowi też ważny składnik past do zębów i płynów do dezynfekcji jamy ustnej.

© SteveR/Foter/CC BY

Herbata z liści mięty – gorąca i mocno słodzona – jest w Maroku popularnym napojem orzeźwiającym i gaszącym pragnienie, podawanym w małych i pięknie zdobionych szklaneczkach.

Jako przyprawa kuchenna mięta jest w Polsce rzadko stosowana – głównie stanowi element dekoracyjny deserów. Bardziej popularna jest w Anglii (pieczeniowy sos miętowy), we Włoszech, Francji i na Bałkanach – jako dodatek do sałatek, dań z warzyw strączkowych (np. zupy z zielonego groszku) czy kebabu.

 

Źródła:

  1. 100 roślin w twojej kuchni, M. Szustakowska-Chojnacka, PZWL;
  2. Encyklopedia: zioła, Wydawnictwo Dragon, 2015.

Zdjęcia: © seelensturm/Foter/CC BY; © hichako/Foter/CC BY-NC-ND; © SteveR/Foter/CC BY© SteveR/Foter/CC BY

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ