Marokańska sałatka jaglana z cieciorką, suszonymi morelami i pistacjami (wegan)

© whatwouldcathyeat.com_millet-salad-with-chikpea

Kaszę jaglaną można jeść na wiele sposobów – ma neutralny smak (jeśli uprażymy ją przed gotowaniem, straci gorzkawy posmak) i wspaniale nadaje się do sałatek, zapiekanek czy jako śniadaniowa „jaglanka”. Polecam kaszę jaglaną zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma działanie lekko ogrzewające, a przy tym jest bogata w białko, krzemionkę i nie zawiera glutenu.

Zaintrygował mnie ten marokański przepis, w którym kaszy jaglanej towarzyszą ciecierzyca, słodkie morele i pistacje oraz egzotyczne aromaty.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1-2 łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki suszonych moreli (najlepiej tych suszonych na słońcu i bez konserwantów),
  • 4 łyżki prażonych pistacji – już obranych,
  • 1-2 małe szalotki,
  • 1/4-1/3 szklanki ugotowanej cieciorki (lub odsączonej z puszki),
  • posiekana świeża mięta, kolendra lub natka pietruszki,

na dressing:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka miodu, syropy klonowego lub z agawy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • ew. odrobina wody.

Morele kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a w szklance mieszamy wszystkie składniki sosu. W tym czasie posiekaną szalotkę podsmażamy na oleju, aż stanie się szklista. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowaną kaszę, cieciorkę oraz pozostałe składniki i sos. Delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło posypane posiekanymi ziołami.

Zamiast kaszy jaglanej możemy użyć także ugotowanej komosy ryżowej (quinoa), a morele zastąpić suszonymi figami. Ta sałatka świetnie smakuje na zimno – można ją zabrać następnego dnia do pracy.

Smacznego!

© whatwouldcathyeat.com_millet-salad-with-chikpeaZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.whatwouldcathyeat.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ