Marchewkowe ciasteczka z orzechami laskowymi (wegan)

© cookrepublic.com_gourmet-carrot-cookies

Przygotowywanie zdrowych, domowych słodkości zajmuje trochę czasu, prościej byłoby kupić coś w sklepie. Tylko czy warto? Może lepiej poświęcić chwilę, aby potem cieszyć się smakiem własnoręcznie wykonanych przysmaków bez wyrzutów sumienia. Najlepiej w miłym towarzystwie rodziny lub przyjaciół.

Akurat te ciasteczka nie wymagają zbyt wiele pracy, zapraszam!

Składniki na 36 ciasteczek:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, np. pszennej, orkiszowej lub owsianej (można tez użyć bezglutenowej np. kukurydzianej),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli nie lubicie piernikowych aromatów),
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych (zamiast nich można dodać inne bakalie, np. rodzynki, żurawinę czy posiekane morele),
  • 1 szklanka startej na drobnej tarce surowej marchewki,
  • 2/3 szklanki orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub z agawy albo ksylitolu z kilkoma łyżkami wody,
  • 1/2 szklanki oleju rafinowanego, np. rzepakowego, z pestek winogron albo kokosowego.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Na suchej patelni podprażamy orzechy laskowe, a gdy trochę przestygną obieramy je z łupinek (lub nie) i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Łupinki najlepiej schodzą, gdy orzechy zawiniemy w czystą ściereczkę i będziemy je przetaczać w dłoniach.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, płatki owsiane, wiórki, orzechy oraz imbir. następnie dodajemy startą marchewkę, słodzik oraz olej i znów dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta i dać się formować w dłoniach.

Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta, formujemy w dłoniach kulki, a następnie układamy je na na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka nie powinny leżeć zbyt blisko siebie, aby nie zetknęły się podczas pieczenia.

Pieczemy ok. 10-12 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru.

Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku ok. tygodnia.

Smacznego!

© cookrepublic.com_gourmet-carrot-cookiesZdjęcie i przepis pochodzą ze strony cookrepublic.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ