Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami i fasolą (wege)

© www.pipandebby.com_BlackBeanSunDriedTomPastaSalad

Zauważyłam, że do tej pory na blogu rzadko pojawiały się przepisy na dania z makaronem, a przecież nie trzeba go eliminować z diety – ważne, aby wybierać makaron pełnoziarnisty i zbytnio go nie rozgotowywać. Dziś – przepis na sycącą i kremową sałatkę z suszonymi pomidorami i fasolą.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 100 g suchego makaronu pełnoziarnistego, np. kolanka, penne czy kokardki,
  • 4-5 łyżek fasoli kidney lub innej, z puszki,
  • 50 g sera feta, koziego lub owczego,
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki suszonych pomidorów (mogą być z zalewy),
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (można wykorzystać olej z zalewy),
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
  • sól, pieprz, bazylia lub oregano – do smaku.

Makaron gotujemy al dente, studzimy. Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda przestanie się pienić (dzięki temu będzie łatwiej strawna), suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut by zmiękły (dzięki temu usuniemy z nich też sporo soli), a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Oliwę, sok z cytryny i pokruszoną fetę mieszamy wraz z pieprzem, odstawiamy na kilka chwil.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Zamiast makaronu pszennego można użyć żytniego, gryczanego lub bezglutenowego, a fetę zastąpić wędzonym lub marynowanym tofu.

© www.pipandebby.com_BlackBeanSunDriedTomPastaSalad

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.pipandebby.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ