Letni koktajl bananowo-cytrynowy (wege/wegan)

myvega.com_lemon_cheesecake_smoothie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i namawiam, aby z niego tak łatwo nie rezygnować. Gdy nie zawsze macie ochotę na tradycyjne, „kanapkowe” pierwsze śniadanie, warto spróbować czegoś innego. Może skusi Was ten kremowy koktajl?

Składniki na 2 koktajle:

  • 200 g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej – sojowego lub ryżowego),
  • 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej – roślinnego, np. sojowego, ryżowego, migdałowego),
  • 1 duży banan,
  • sok z połówki cytryny, dokładnie wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczka ksylitolu, syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki zmielonych lub pokruszonych orzeszków ziemnych do posypania (mogą być solone).

Wszystkie składniki oprócz orzechów i skórki blendujemy na gładki krem dolewając mleka, gdy konsystencja jest zbyt gęsta. Przelewamy do szklanek, dekorujemy skórką, orzechami i… wypijamy z apetytem!

Cytrynę możemy zastąpić limonką lub pomarańczą, a orzechy – płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosa.

Taki koktajl świetnie się też sprawdzi na II śniadanie lub lekki posiłek po treningu.

Na zdrowie!

© myvega.com_lemon_cheesecake_smoothie

Zdjęcie i inspiracja na koktajl pochodzą ze strony myvega.com.

 

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ