Lekka sałatka ze szparagami z pomidorowym dressingiem (wege)

© www.saveur.com_fot.Penny De Los Santos

Kolejny pomysł na wegetariańskie danie ze szparagami. Sałatka jest bardzo prosta, można ją podawać na ciepło albo zjeść następnego dnia na obiad lub kolację. Aby była bardziej sycąca, można dodać do niej ulubionej kaszy, kilka czarnych oliwek lub kawałek upieczonej bądź wędzonej ryby.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie),
  • 2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki,
  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, drobno posiekane,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 małej czerwonej cebulki drobno posiekanej,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Szparagi umyć, odciąć lub odłamać twarde końce, gotować w osolonej wodzie do miękkości (uwaga, aby nie rozgotować!).

W szklance wymieszać oliwę, sok z cytryny, cebulkę, pomidory i natkę, odstawić na kilka minut.

Na talerzu ułożyć szparagi, dodać kapary, kawałki jajek, polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Można podawać jako samodzielne danie, z kaszą, ryżem lub grzankami z razowego pieczywa.

Smacznego!

© www.saveur.com_fot.Penny De Los Santos

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.saveur.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ