Lekka sałata z pistacjami i pomarańczowym dressingiem (wege)

© www.saveur.com_fot.Helen Rosner

Sałata. Popularne zielone warzywo, jedzone w Polsce najczęściej ze śmietaną. Jeśli znudziła wam się w tej postaci, to spróbujcie dodać do niej pistacje, kawałki pomarańczy, świeży szczypiorek i jogurtowo-pomarańczowy sos.

Składniki na 2 porcje:

  • mała główka sałaty masłowej (lub innej),
  • 3-4 łyżki wyłuskanych solonych (lub nie) pistacji (mogą być też orzechy włoskie czy migdały),
  • 1 duża pomarańcza, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki + 2 łyżki soku wyciśnięte z kawałka,
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sałatę dokładnie myjemy i suszymy, liście rwiemy (nie kroimy) na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerzu układamy liście sałaty, cząstki pomarańczy, posypujemy pistacjami i polewamy sosem. Całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe!

Do sałatki można też dorzucić garść sparzonej wrzątkiem suszonej żurawiny, rodzynek czy kawałki fety.

Smacznego!

© www.saveur.com_fot.Helen Rosner

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.saveur.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ