Kulki kokosowo-morelowo-orzechowe (wegan)

healthyseasonalrecipes-com

Te bezglutenowe kuleczki na jeden kęs nie zawierają glutenu, są wegańskie i dostarczają wielu cennych witamin i minerałów (m.in. wapnia, magnezu, potasu, cynku, witaminy A i C), a przy tym świetnie zaspokajają apetyt na słodkie. Oczywiście jeśli lubicie smak kokosa, orzechów włoskich i moreli.

Składniki na ok. 25 kulek:

  • ½ szklanki orzechów włoskich,
  • 17 suszonych moreli (ok. 170 g),
  • 14 suszonych fig (ok. 200 g),
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych + 2-3 łyżki do obtaczania,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki oprócz wiórków wkładamy do blendera i mielimy na gęstą pastę. Następnie przekładamy masę do miski, dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kuleczki o średnicy ok. 2 cm, obtaczamy w wiórkach i odkładamy na talerz. Gotowe kulki schładzamy przez ok. pół godziny i gotowe!

Jedna kulka dostarczy nam ok. 40 kcal.

Kulki można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka tygodni.

Smacznego!

© healthyseasonalrecipes-comZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.healthyseasonalrecipes.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ