Kremowe dyniowe curry z kaszą jaglaną i ciecierzycą (wegan)

© produce-on-parade

Kasza jaglana jest bardzo wdzięcznym dodatkiem, gdyż dobrze ugotowana ma delikatny smak i chłonie aromaty innych składników. Świetnie nadaje się jako baza do deserów czy zagęstnik do zup lub koktajli. Jest bardzo zdrowa, lekkostrawna, zawiera dużo krzemu, żelaza oraz witamin z grupy B, a do tego nie zawiera glutenu i może być podawana już małym dzieciom. Dzięki swoim właściwościom „ogrzewającym” i „osuszającym” jest polecana przy różnego rodzaju infekcjach, podczas kataru czy w chorobach o podłożu zapalnym.

Dziś przepis na pyszne, rozgrzewające jesienne curry z dynią, ciecierzycą i aromatycznymi przyprawami.

Składniki na 3-4 porcje:

na kaszę:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 2 1/4 szklanki wrzątku,
  • szczypta soli,

na curry:

  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1 średnia marchewka pokrojona w plasterki,
  • 1 drobno pokrojona cebulka,
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno pokrojonej,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni dowolnego gatunku,
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie),
  • 1 łyżka octu jabłkowego,

Do garnka do gotowania kaszy wsypujemy suchą kasze i prażymy ją przez kilka chwil na średnim ogniu, aż zacznie orzechowo pachnieć. Zalewamy ją wrzątkiem (uwaga, będzie mocno bulgotać i pryskać!), solimy, mieszamy, przykrywamy i gotujemy od zagotowania, na małym ogniu ok. 15 minut (już bez mieszania). Wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze na kilka minut.

W tym czasie w drugim garnku podsmażamy na oliwie wszystkie przyprawy, po chwili dodajemy cebulkę i marchewkę i dusimy ok. 10 minut (można wlać kilka łyżek wody). Następnie dodajemy pokrojona dynię, paprykę i odsączoną ciecierzycę, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmięką. Usuwamy liść laurowy.

Odkładamy 1/4 części sosu i blendujemy na gładką masę, a następnie łączymy go z pozostałą częścią curry. Dodajemy płatki drożdżowe i ocet, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy w miseczkach nakładając curry i kaszę, całość możemy udekorować natką pietruszki lub kolendrą.

Kaszę jaglaną można śmiało zastąpić komosą ryżową, ryżem czy inną ulubioną kaszą.

Smacznego!

© produce-on-paradeZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.produceonparade.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ